Tapas - pohoštění plné fantazie

Španělé vyhlásili razantní konec nudným jednohubkám! Zapomeňte na plátek rohlíku s česnekovou pomazánkou. Pro obyvatele Pyrenejského poloostrova jsou tapas vymazlenou a oku lahodící hrou chutí.

 

Když jídlo baví...

Pod pojmem tapas si nelze představit konkrétní pokrm. Můžete se setkat v podstatě s čímkoliv. Od sýru nebo kousků zeleniny přes salámky a sušené šunky po smažené mořské plody či masa všech druhů. Jedno ovšem má každé tapas společné. Vždy se jedná o velmi malou porci, která Vaše chuťové pohárky spíše navnadí. Základním cílem tapas není zasytit, ale hlavně podtrhnout chuť dobrého vína nebo jiného moku. Není proto divu, že v mnohých podnicích dostanete nějakou tu misku tapas jako doplněk k objednané sklenici.

Netradiční hostina

Už jsme psali, že tapas není primárně určeno jako hlavní jídlo. Pokud Vám ale nevadí se dělit s drahou polovičkou, přáteli nebo rodinou, to nejlepší, co můžete udělat, je objednat si hromadu roztodivných misek a ochutnávat společně servírované pochoutky. Věřte nám, že po páté, šesté misce už budete spokojeně odfukovat a navíc okusíte nespočet chutí. Tapas totiž pro Španěly znamená dobře se bavit a užívat si společnosti.

Trocha historie i současnosti

Původ tapas má různé podoby. Legenda praví, že ve Španělsku žil král, kterému lékaři zakázali pít na lačný žaludek. Vydal proto nařízení, že ke každé sklenici alkoholu se musí podávat něco malého k snědku. Jiná verze vychází z toho, že tapa je v překladu víko. Tedy něco, co přikrývalo sklenici s vínem, aby udrželo jeho intenzivní vůni a nelétaly do něj mouchy. Proto se nejčastěji jako tapas servíroval plátek sýru nebo šunky. 

Dnes se můžete setkat s tapas jako s malou verzí běžného jídla z jídelního lístku (například malá sklenička polévky gaspacho) nebo jako se zcela samostatnou kategorii s unikátními pokrmy. My osobně milujeme například tyto:

  • krevety podávané s olivovým olejem smíchaným s chilli a česnekem (gambas al ajillo),
  • fritované kousky brambor dochucné různým kořením dle regionu (patatas bravas),
  • nakrájené sušené salámky (chorizo, fuet, salchichon) a sušené šunky (jamón serrano nebo ibérico),
  • masové kuličky z hovězího nebo vepřového masa ve výborné omáčce,
  • slané a křupavé pražené mandle,
  • smažená kuřecí křidýlka,
  • olivy s ančovičkami a banderillas,
  • jakékoliv mořské plody, nejčastěji podávané s výbornou rajčatovo-česnekovou omáčkou.

 

Samozřejmě doporučujeme vyzkoušet pravé tapas ve Španělsku, ovšem i v České republice se pomalu zavádí koncept tapas barů, kde máte možnost ochutnat nejrůznější recepty. Na těchto pokrmech je ale kromě chuti skvělé to, že jsou většinou ohromně jednoduché na přípravu. Proto neváhejte a vyzkoušejte si udělat vlastní španělské jednohubky i doma. Přejeme dobrou chuť!